Cum iluminam corect camera copilului
Orice parinte isi doreste sa ofere copilului sau o camera de vis. Pentru asta, iluminatul corect al acesteia are o foarte mare important. Cu cat exista mai multa lumina naturala in dormitorul copilului, cu atat mai bine. Daca la inceput, copilul petrece un numar foarte mare de ore dormind, foarte curand camera sa va deveni si loc de joaca, colt de lectura si multe altele.
De aceea, conteaza foarte mult ce fel de corpuri de iluminat se vor utiliza, astfel incat sa nu se creeze umbre nedorite, sa nu se deformeze contururile, sa nu degradeze vizual culorile mobilierului si accesoriilor din incapere.
Micul Electrician, expertul Dvs. in solutii electrice, a sumarizat 8 idei principale care sa va ajute in iluminarea corecta a camerei copilului:
-
Daca lumina provine doar din centrul plafonului, camera poate fi intunecata in cele patru colturi. Astfel, in mijlocul camerei se face risipa de lumina, iar in colturi aceasta lipseste. In camera copilului este recomandat a se folosi iluminatul din mai multe puncte : de exemplu lampa de tavan impreuna cu o veioza pentru ca excesul de lumina dispersat dintr-un singur loc poate duce la oboseala, stres si deranjeaza ochii.
-
Pentru lectura de seara este bine sa se foloseasca o veioza asezata langa pat. De asemenea, biroul si masa de lucru au nevoie de lumina locala. Lumina centrala este buna cand au loc activitati in toata camera, in momentele in care copilul se joaca sau cand are nevoie de acces la dulapuri, biblioteca si alte piese de mobilier.
-
In cazul in care lustra are lumina indreptata spre tavan, razele sunt reflectate in intreaga incapere. De aceea, este necesar ca tavanul sa fie vopsit in alb pentru a reflecta cat mai bine lumina.
-
Atunci cand copilul este implicat intr-o activitate care trebuie sa-i tina atentia treaza, de pilda scrie, citeste, isi face lectiile, picteaza, deseneaza sau contruieste, este recomandabil ca in camera sa existe o lumina puternica astfel incat sa-l mentina in forma. Daca sursele luminoase au intensitate mai mica, copilul devine mai calm, mai linistit, fiind predispus la o stare de somnolenta.
-
La achizitionarea corpurilor de iluminat, calculati cate puncte de lumina sunt necesare. In mod normal, un punct de lumina central in tavan si o alta sursa de lumina indirecta sunt suficiente.
-
Recomandam a se evita tuburi sau becuri fluorescente si sursele cu halogen.
-
Un punct de lumina permanent – gen o lampa de veghe – ii poate tine companie copilului in timpul noptii, dar nu este ceva de care un copil are nevoie inca de la inceput. Cel mai bine este sa asteptati pentru a vedea daca este necesar.
-
Nu folositi lumina rece ( >4500Kelvin ) pentru iluminatul din camera copiilor ; este cel mai obositor si mai daunator asupra ochilor.
Pe miculelectrician/camera copil gasiti o multitudine de corpuri de iluminat pentru camera copilului inclusiv cu personajele lor preferate.