Cum să alegi corect iluminarea pentru fiecare cameră din casă

luminatul este unul dintre elementele cheie care face din casa ta, o casă. Iluminatul adecvat vă permite să vă îndepliniţi cu uşurinţa sarcinile, vă face să vă simţi mai confortabil şi vă permite să vă bucuraţi de casă la adevăratul potenţial. Fiecare cameră are nevoie de accente potrivite de iluminare. Iată câteva sfaturi şi idei pe care ar trebui să le luaţi în considerare atunci când planificaţi iluminarea fiecărei camere din casă. Dacă nu sunteţi sigur de ce tip de corp de iluminat aveţi nevoie sau doar căutaţi inspiraţie, acest ghid, pe care îl puteţi parcurge în câteva minute, vă va fi de un real ajutor!

1. Foaierul şi scările

Utilizaţi lumini şi decoraţii de calitate pentru a crea o primă impresie bună. Foaierul trasmite prima impresia a interiorului unei case. Un candelabru tradiţional poziţionat în centru sau un pandantiv contemporan prins în tavan, creează o atmosferă primitoare.
Pentru a vă asigura că opera de artă prinde viaţă, luminile cu halogen sunt o idee excepţională. O notă decorativă specială pentru un foaier poate fi şi alegerea oglinzilor.
Nu toate foaierele pot găzdui candelabre mari, aşa că întâi asiguraţi-vă că proporţiile sunt corecte. De asemenea, dacă aveţi un spaţiu mai mare, veti avea nevoie de un dispozitiv mai mare.
Amintiţi-vă că scările şi sălile trebuie să fie foarte bine luminate pentru siguranţă. Pentru a preveni accidentele, scările trebuie să fie iluminate de sus în jos, cu switch-uri în ambele locuri. Pentru siguranţa în holuri, plasaţi corpuri de iluminat la fiecare 3 m.

2. Sufrageria

Utilizaţi o iluminare care scoate în relief ce este mai bun din spaţiul în care îţi petreci mare parte a timpului. Sporeşte ambianţa camerei, accentuează textura pereţilor sau pur şi simplu oferă camerei de zi o iluminare caldă potrivită. Există o varietate de corpuri de iluminat care accentuează corect cele mai frumoase colţuri ale camerei.
Pentru a oferi iluminare amplă sufrageriei, în caz de sursa de lumină este ascunsă, corpurile de iluminat fixate în tavan, lămpile de interior sunt alegeri excelente. Aceste corpuri nu sunt numai piese decorative, dar sunt surse ideale de iluminat de activitate pentru citit sau pentru a juca jocuri. În timp ce corpurile de perete tradiţionale cu braţe rămân cea mai populară formă de iluminat, aplicele contemporane câştigă popularitate.
Lămpile de interior sunt, de asemenea, o alegere excelentă. Atunci când spaţiul este limitat, lămpile de perete rămân cea mai bună alternativă. Pentru accentuarea tuturor detaliilor este de preferat să folosiţi becuri economice.

3. Sala de mese

Creaţi un punct central pentru iluminat. Masa la care cinezi este întotdeauna fixă, doar scaunele fiind mutate, dar masa rămânând în loc în permantenţă. Singurul lucru pentru a completa imaginea este fixarea luminii. Corpul de iluminat este punctul focal, deci trebuie să-şi exprime propriul stil, totodată satisfăcând şi nevoia pentru accentuarea detaliilor din cameră. Fie că încăperea este una obişnuită sau cu accente tradiţionale, este foarte importantă alegerea accesoriului care le reflectă.
Utilizaţi un candelabru sau o lustră pentru iluminat. Ambele corpuri sunt surse excelente de iluminat şi acestea fixează tonul camerei. Corpurile de iluminat tip aplică pot oferi de asemenea, lumină suplimentară, ajutând la crearea iluziei unui spaţiu mai mare. Dacă agăţaţi un candelabrul asiguraţi-vă că acesta este mai mic cu mai mult de jumătate decât cea mai îngustă parte a mesei. Partea de jos a candelabrului ar trebui să fie de aproximativ 30 de cm deasupra mesei.

4. Bucătăria

Bucătăria este deseori cea mai aglomerată parte a casei. Nu numai că mesele sunt preparate aici, dar familia si invitaţii se adună aici. O iluminare suficientă şi adecvată este o adevărată necesitate pentru efectuarea tuturor nevoilor culinare, pentru ajutarea copiilor la teme sau pentru citirea ziarului.
Schiţează un plan al bucătăriei care se focusează pe zonele pline de activitate şi după aceea decide-te de ce fel de lumină are nevoie fiecare zonă: generală, decorativă, pentru dezvoltarea activităţilor, etc.
Foloseşte becuri mari în zonele cu activitate ridicată. Un pandantiv de sticlă sau de plastic va oferi din plin lumină, pentru a acoperi întreaga suprafaţă de activitate.
De preferat, foloseşte corpuri fluorescente decorative centrate deasupra spaţiului de lucru. Bucătăriile mai mici de 80m pătraţi necesită folosirea a două lămpi fluorescente.
O sursă de iluminat eficient o reprezintă instalarea spoturilor sub corpurile superioare din bucătărie. Montarea lor este necesară în zonele deschise peste chiuvetă, peste aragaz.
Iluminaţi obiectele speciale, detaliile arhitecturale sau zonele de prezentare cu produse alimentare. Alegeţi lumini fluorescente pentru a crea o atmoferă ambientală, fără a împiedica în vreun fel activităţile din cameră. Lumina ambientală furnizată de corpurile fluorescente vor reduce contrastul şi vor lumina vertical suprafeţele lucioase pentru a da impresia de spaţiu deschis şi luminos.

5. Baia

Nu uitaţi de baie! Iluminarea din baie este probabil ultimul loc în care oamenii doresc să investească timp şi bani. De obicei, cele mai evidenţiate obiecte din încăpere sunt oglinda, chiuveta şi duşul. În zilele noastre, căzile cu hidromasaj devin din ce în ce mai mari, se adaugă duşuri cu aburi, punându-se accent din ce în ce mai mult pe relaxare. Din moment ce ne începem ziua şi ne terminăm ziua în baie, de ce să nu considerăm să ne focusăm puţin pe ce mod de iluminare ar funcţiona cel mai bine pentru aceasta? Becurile cu halogen sunt în general, standardul când vine vorba de iluminatul băii, dar cele mai noi becuri fluorescente şi compacte sunt o opţiune mai bună.
Utilizaţi mai multe lumini încastrate în jos sau dispozitive de fixare decorative montate pe suprafaţe de peste 70m pătraţi.
Lumina nu trebuie poziţionată chiar deasupra oglindei de la baie, pentru a nu crea umbre pe faţă în momentul în care vă aranjaţi. Aplica 2×33 W, G9, Gaia, Azzardo este o alegere excelentă. O lumină albă proaspătă redă tonurile pielii foarte precis, exact ce trebuie într-o baie.
Utilizaţi o extra iluminare în zone neaşteptate, atât din punct de vedere al decoraţiunilor cât şi al nevoilor. Încercaţi o mică lumină adâncită direcţionată către o lucrare de artă decoratvă. În duş, folosiţi o unitate de plastic montată pe plafon. Unghiul de prindere va evidenţia frumos cabina de duş.

Alte articole

Compară 0