Cum alegem becul cu LED ? Sfaturi utile

O intrebare atat de simpla la care nu se gandea nimeni in trecut pentru ca nu era atata tehnologie chiar si intr-un simplu bec. Tehnologia avanseaza foarte repede si transforma banale obiecte in adevarate masinarii care in momentul cumpararii lor ne pot pune in dificultate.

Ne propunem in acest articol sa detaliem cativa parametri dupa care sa va ghidati cand alegeti becuri cu led

  1. Cumpara dupa tipul de soclu (dulie) de care ai nevoie E27 , E14 , GU10 etc , dimensiune , forma sau design , tensiune de alimentare si clasa energetica
  2. Nu te uita dupa watti ! alege dupa lumeni. Plecand de la acest parametru si raportandu-ne la becul cu incadescenta va putem spune ca un flux luminos de 1000 lumeni il produce un bec cu incandescenta de 75W , un bec economic de 14W sau unul cu LED de aprox 11W (bec LED Philips) .Va sfatuim sa nu va raportati doar la nivelul de iluminare produs de becurile cu incandescenta si sa va ganditi si de ce luminozitate aveti nevoie in locurile unde montati becul cu LED . Nu de putine ori in trecut unele zone/camere erau iluminate ori prea slab ori prea puternic.
  3. Verifica durata de viata sau orele de functionare . La becurile cu LED este intre 15000 si 50000 ore de functionare . Deci alegeti becurile cu numarul de ore cat mai mare.Ca sa va faceti o idee becurile economice au 10000 ore de functionare iar cele cu halogen 5000 ore de functionare.
  4. Un alt parametru este indicele de redare al culorilor , gasit cu prescurtarea Ra , care trebuie sa fie mai mare de 80 ; cu cat mai aproape de 100 cu atat mai bine. Trebuie stiut ca becul cu incandescenta si cel cu halogen au Ra100 iar becul cu LED si cel economic intre 80 si 100.
  5. Uitati-va pe ambalaj dupa temperatura de culoare dorita , adica lumina rece , neutra sau calda. Ca o raportare becul cu incandescenta avea 2700K(kelvin) , adica lumina calda , lumina neutra inseamna 3000 – 4500K , iar lumina rece peste 4500K .                                                                                                     
  6. Ultimul parametru , daca ii putem spune asa ; nu alegeti becul cu led dupa pret . Magazinele sunt pline de becuri cu LED tot mai ieftine dar si foarte slab calitativ . Rationamentul este simplu – pretul este dat de led-ul din interior si materialele folosite. Daca veti cumpara doar dupa pret atunci veti avea un numar mai mic de ore de functionare si o luminozitate care scade in timp. Pe miculelectrican.ro gasiti o varietate de becuri cu LED cu parametri foarte buni.

Alte articole

Compară 0