Nobel bine meritat!

Asistam in ultimii ani la o promovare tot mai puternica pentru folosirea surselor cu LED (light-emitting diode), de altfel bine indreptatita si probabil asa s-a ajuns ca in  2014 Premiul Nobel pentru fizica sa fie castigat de cei trei fizicieni niponi  Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura pentru „invenția diodelor care emit lumină albastră” . Toti stim ca diodele care emiteau lumina rosie si verde existau de multa vreme in multe aplicatii dar se pare desi s-au facut eforturi foarte mari din partea comunitatii stiintifice, cat si din partea mediului industrial, LED-urile care să emită lumină albastră au rămas, timp de trei decenii, o provocare.

Dar alta este nedumerirea noastra , desi LED-ul care emite lumina albastra si-a facut aparitia in diverse aplicatii de ceva vreme , abia cand a ajuns sa fie consumat de marea masa de oameni si a inceput sa genereze venituri considerabile pentru companii mai mari sau mai mici atunci i-a readus pe acesti fizicieni pe scena de la Stockholm.

Sa intelegem ca si Premiul Nobel are o mare influenta comerciala  sau este  influentat din diverse sfere comerciale sau financiare?

Alte articole

Compară 0