Prize si Intrerupatoare: sfaturi, avantaje si dezavantaje.

Gama simpla sau gama modulara?

Poate fi o decizie grea in momentul alegerii prizelor si intrerupatoarelor : mergem pe gama clasica adica doza rutunda si fiecare dispozitiv intr-o doza sau alegem varianta modulara unde putem pune mai multe dispozitive intr-o singura doza. Depinde de simplitatea sau complexitatea instalatiei electrice si cat de multe prize si intrerupatoare aveti in casa , de exemplu daca aveti un numar mare de prize si intrerupatoare sfatul nostru este sa alegeti o gama modulara care este mai compacta si permite incadrarea mai multor dispozitive in aceeasi doza ca in poza.

Daca aveti un numar mai restrans de prize si intrerupatoare , si nu aveti grupaje de mai mult de 3 dispozitive

atunci sfatul nostru este sa mergeti pe varianta clasica care este mai ieftina si are o oferta mult mai larga in magazine.

Prize simple si modulare

In aceasta categorie cele mai importante ar fi:  priza schuko , priza de internet RJ45 , priza TV , priza radio , priza de telefon RJ11  si mai nou priza cu USB . Sfatul nostru daca va faceti instalatie electrica acum sa o adaptati la evolutia tehnologiei si sa folositi priza schuko ( schuko- este cu impamantare ) pentru alimentare , priza TV semnal TV si priza USB pentru incarcare telefoane  , si sa renuntati la prizele de internet pentru ca oricum va veti monta un router wireless si toate aparatele se vor conecta la el – plus ca sunt si cele mai scumpe , si la fel si cu prizele radio pentru care nu mai gasim utilitatea in aceste zile.

Intrerupatoare simple si modulare

Aici avem ca si uzuale : intrerupator simplu , intrerupator dublu(comutator) , intrerupator cap-scara , intrerupator cap-cruce , intrerupator cu revenire , intrerupator pentru jaluzele. Din punctul nostru de vedere fiecare din aceste intrerupatoare se pot regasi in aproape 80% din instalatiile electrice . Ca o scurta ultilitate o sa incepem cu intrerupatorul simplu sau dublu care aprinde sau stinge lumina de la un singur consumator  , continuam cu cel cap scara care poate stinge/aprinde acelasi consumator din 2 locuri diferite ale incaperii ; intrerupatorul cap-cruce care poate fi intermediar intre 2 intrerupatoare cap-scara si creste la 3 numarul de locuri de unde puteti stinge/aprinde lumina; intrerupatorul cu revenire pe care il puteti folosi de ex. la sonerie si intrerupatorul de jaluzele care se foloseste pentru actionarea jaluzelelor , draperiilor , perdelelor etc

Dupa aceasta scurta detaliere a tipurilor de prize si intrerupatoare o sa va amintim ca este important sa cautati produse de calitate care sa va scuteasca de probleme cum ar fi topirea contactelor , smulgerea din perete a prizelor , montajul inestetic , finisaje de proasta calitate etc . O sa mentionam cativa producatori de la care miculelectrician.ro vinde aceste produse si confera o garantie si o calitate cel putin buna : Legrand , Schneider, Prize si intrerupatoare gama Gewiss , Biticino , Hager .

Fiecare din producatorii mentionati au si game mai ieftine si mai scumpe in functie de finisajele care se aleg sau culoarea aparatelor si a ramelor. O sa gasiti de exemplu rame din sticla , marmura , granit , piele , lemn natural , fier forjat care pot creste foarte mult costul echiparii unei case . Sfatul nostru este sa alegeti in functie de buget  , de culorile si materialele folosite in decorarea peretilor si a usilor.

Ca sa tragem o concluzie va vom prezenta cateva avantaje si dezavantaje in cumpararea unei game simple si a unei game modulare.

AVANTAJE:

gama modulara : montare compacta , estetica si design bun , fixare foarte buna in doze;

gama simpla : pretul mai mic , oferta mai variata , rapiditate in montaj;

DEZAVANTAJE:

gama modulara : ansamblu format din doza+suport+dispozitiv , pretul mai mare , informare atenta inainte de comandarea lor;

gama simpla : ocupa mult spatiu pe perete , probleme cu fixarea in doze .

Alte articole

Compară 0