Cum ştiu uşile automate când să se deschidă?

Te-ai întrebat vreodată…

Cum ştiu uşile automate să se deschidă?

Ce sunt senzorii?

De ce au fost inventate uşile automate?

Eşti pregătit să ieşi din supermarket. Mâinile tale sunt ocupate cu pungi voluminoase pline de alimente. Te duci la uşă. Te gândeşti că ar fi imposibil sa deschizi vreo uşă cu bagajele alea în mână. Chiar când începi să te gândeşti ce plasă ar trebui să laşi jos, uşile se deschid cu un „Swoosh!”. Magie!

Ce se întâmplă? Ceva supernatural? Există o fantomă în picioare în apropiere de deschiderea uşilor pentru oamenii care părăsesc supermarketul? NU! Îţi vine sa crezi că este ştiiinţă şi tehnologie pură?

E adevărat.  Aceste uşi – cunoscute ca uşi automate – se deschid şi se închid cu ajutorul tehnologiei simple, nu a magiei. Dar într-adevăr, par puţin rupte din filmele cu Harry Potter. Dacă vreţi să vă prefaceţi că sunt magice, nu vom spune nimănui.

Uşile automate funcţionează cu ajutorul senzorilor. După cum le zice şi denumirea, aceştia simt lucrurile. Există multe tipuri diferite de senzori  care pot sesiza diferite tipuri de lucruri, cum ar fi sunetul, lumina, greutatea şi mişcarea.

De exemplu, unele uşi automate funcţionează când sunt declanşate de senzori care simt greutate. Aceşti senzori de greutate ar putea fi deghizaţi într-un covor de cauciuc în faţa uşii. Când păşeşti pe covor, senzorii trimit un semnal la uşile automate care le spun să se deschidă.

Alte uşi automate funcţionează pe senzori optici sau de mişcare. Aceşti sezori pot fi montaţi deasupra unui set de uşi automate sau pot fi montaţi pe partea superioară sau pe părţile laterale ale ramei uşilor automate.

Atunci când senzorii optici sau de mişcare simt mişcare în apropiere, ei declanşează uşile automate să se deschidă şi apoi sa se închidă. De aceea, când vă apropiaţi de un set de uşi automate, se vor deschide imediat ce veţi ajunge destul de aproape pentru a activa senzorii.

Uşile automate au multe scopuri utile, motiv pentru care le puteţi găsi în mai multe tipuri diferite de locaţii. De la supermarketuri până la aeroporturi şi multe tipuri de clădiri mari, uşile automate facilitează intrarea şi ieşirea din clădiri. Acestea sunt utile în special pentru persoanele cu handicap.

Similar uşilor rotative, uşile automate contribuie şi la economisirea energiei, deoarece limitează timpul în care uşile sunt deschise numai în acele momente în care oamenii intră sau ies din clădire.

Şi dacă aţi cumpărat vreodată până când mâinile tale au fost pline de pungi, ştiţi cât de folositoare sunt uşile automate, atunci când este timpul să vă îndreptaţi spre maşină.

Alte articole

Compară 0